Hållsten 3 Tildas stuga

 

 

Branten 03.09.28 Husgrunden 03.09.28

En bit från torpen Hållsten 2 utefter Pilgrimsleden hittar du husgrunden från Hållsten 3. Här finns också en stenmur som markerar att det funnits ett litet torp. Förr gick en vandringsled utefter bergskanten fram till stegar som var resta mot branten. Denna leden gick de som skulle till Barlindemyr och den frikyrka som fanns här. 

Från Skållerudsinventeringen
144 Hollsten 3

Hållsten torp under Skalåsen
Matilda Lind med barnen Karl, Ida-Anna och Tilda bodde här. Ida-Anna dog i spanska sjukan 1918. Karl var befälhavare på Håfreströmsbolagets båtar.

Från Valter Lundins minnen - Han berättar om tjugotalet
Det inhägnade området runt Hållsten kallades för "Lycka". Varför det kallades så vet jag inte, men det lät väldigt hemtrevligt i mina öron. Morfar dog 1928 i mitt hem i Östebo. Huset revs och platsen är nu en hållplats på den s.k. Pilgrimsleden. Det var tre hus på Hållsten. Morfars hus, så det hus där jag föddes och en bit norrut Tildas stuga. Tilda var mor till Karl Benjaminsson, skeppare på Alex Halling. Där var två döttrar också ,Ida och Anna. De dog före min tid. Tilda var änka. På den tiden fanns ju ingen änkepension, så Tilda försörjde sig genom att göra och sälja kvastar och vispar, plocka bär och hjälpa andra med tvätt och strykning. När morfar inte var hemma och mor skulle till bärskogen på hösten, blev jag och min bror lämnade hos Tilda för tillsyn. Hon bjöd oss alltid på kaffe och pepparkakor. Jag minns hennes kaffekoppar. De var så höga och fina och kaffet var så otroligt varmt. Starkt var det också. Pepparkakorna smakade som de pepparkakshästar som såldes på marknader förr. Det gick en stig förbi Tildas stuga. Den gick till Långkasen och avslutades med en stege utför berget. Idag är den borta, men stigen syns än.

Länkar:

Karta
Text: Christer Johansson 2003-11-01
Foto: Christer Johansson