Dalskog (Home)

Blandat

Fakta

Folk

Historia

Motor

Sök

 

De som skyltade torpen

88 torp har märkts ut i terrängen runt Dalskog av Viktor Johansson, Ivar Andersson och Olle Eliasson. Initiativet var Viktor Johanssons och det var också han som ordnade material fick Samhall i Mellerud att tillverka skyltarna och lånade bergborrmaskin från Televerket.
Under några år i början på 1990-talet satte de tre upp alla skyltarna.
- Det var väldigt intressant, säger min far Olle Eliasson. Synd bara att det inte gjordes lite tidigare. Klockan var fem över tolv.

Klockan var fem över tolv när de kom igång av två anledningar. Det fanns nästan ingen kvar i livet som kunde berätta om de som bott och verkat på torpen.
Dessutom sprang tiden ifrån dem på ett annat sätt.
För de var inte unga och orken och benen tog slut innan de hann med alla torp. Det var nämligen ett styvt jobb att släpa på bergborgmaskin, bensinflaska, cement och skyltar som visserligen var gjorda av aluminium men som är fästa på kraftiga stolpar av armeringsjärn.
Pappa uppskattar att det kanske finns lika många torp till som de inte hann med.

När det gäller stavningen av torpnamnen har de tre inte varit konsekventa. Ibland har de skrivit som det står på kartan och som ingen inföding uttalat namnen, ibland har de skrivit som folk uttalat namnen, ibland har det blivit en blandning.

Tillbaka till startsidan för torp
Till listan över skyltade torp
Till karta 1
Till karta 2

Sidan senast ändrad 20 januari 2000

 

Upp

 

© 1998-2002 Per-Olof Eliasson, poe@poe.se