Dalskog (Home)

Blandat

Fakta

Folk

Historia

Motor

Sök

 

Gladerud

(uttalas: Gladere)
Torpet under Båsane bröts av Karl Glader omkring 1880. Han var en arbetsmyra och ville helst klara sig själv så han bar själv hem allt virket till bygget från hygget. Naturligtvis byggde han både ladugården och stugan själv. Karl Glader föddes i Ör 24 september 1836 och var bror till historieberättaren Jacob Glader och korgmakaren Jan Glader.
Också Karl var känd som en mycket duktig korgmakare men inte heller med det tillskottet till försörjningen hade hustrun Klara alla dagar mat på bordet så det kunde mätta barnaskaran. Som arrende för torpet gjorde Karl Glader 60 dagsverken om året.
Höskörden räckte inte att klara den enda kon över vintern, hon fick utfodras både med ljung och björklöv. Ändå var Glader tvungen att köpa vinterfoder.
Förutom av fattigdom prövades familjen av olyckor. En tvåårig dotter fick smuts i ett ögonen och miste synen på ett öga. Johan, den äldste sonen blev i 20-årsåldern klämd till döds när han körde med häst.
Gladers hustru Klara blev bara 52 år gammal, medan Karl dog 1910, 72 år gammal. Då upphörde också torpet. (Källa: Kroppefjälls-boken)
Tillbaka till torplistan

Sidan senast ändrad 12 januari 2000

 

Upp

 

© 1998-2002 Per-Olof Eliasson, poe@poe.se