Dalskog (Home)

Blandat

Fakta

Folk

Historia

Motor

Sök

 

Rullande rariteter i bruk

Folke Hallgren med en Cheva -47
Chevan från 1947 har varit med i både ”Under solen” och i ”Dancer in the Dark”. I den sistnämnda filmen lastade och lossade Folke Hallgren trälådor från flaket.
Foto: ©
Ludvig Ahl Större bild

Folke och Sven-Olof Hallgren kör yrkesmässigt med lastbilar från 30-talet.
– Det är klart att folk vänder sig om på vägarna.

När man susar förbi Hallgrens åkeri i Dalskog ser det vid första titten ut som vilket åkeri som helst. Vid andra titten börjar folk peka förvånat. Vi beslöt oss för en tredje titt.
– Det är klart att vi har pratat om att öppna något slags museum, vi får se. Men det är öppet för folk som vill titta, säger Sven-Olof. Tillsammans med pappa Folke driver han åkeriet, som är som en rullande klenodsamling.
– Vi har samlat på oss gamla bilar länge. Det är som en sjukdom. Samtidigt har de jobbat som åkare i alla tider och för drygt 10 år sen startade de eget.

Sven-Olof Hallgren med en Oldsmobile -37

Oldsmobilen från 1937 hade bara gått 700 mil som brandbil i Skåne när Sven-Olof Hallgren köpte den 1983. Nu har den fått flak och tjänstgör fortfarande. Foto: © Ludvig Ahl Större bild

– Man kan säga att vi kombinerar nytta med nöje. Gamlingen i samlingen är en Oldsmobile - från 1937! Den är alltså 62 år och närmar sig mänsklig pensionsålder. Tidigare gick den som brandbil i Skåne och hade bara gått 700 mil när Hallgrens köpte in den 1983.

– Den har jag kört 2 000 mil med. Folk vänder sig om och pekar när jag kommer med den, säger Sven-Olof. Nu är den ombyggd med flaket från grannens traktorkärra och går som en klocka, liksom de övriga klenoderna.
– Det är bara bärgarn, en Cheva från 1947, som kan vara lite kinkig, säger Sven-Olof.Om man ska vara helt ärlig så är det inte bara i åkeriet som rariteterna används. En gång om året brukar far och son Hallgren vara med i Tunga rallyt i Enköping. I år är det

Sven-Olof Hallgren med  Chevabärgaren från -47

Sven-Olof Hallgren med bärgaren, en Chevrolet från 1944. som väger fem ton och började sin bana som mjölbil på Orust. Foto: © Ludvig Ahl Större bild

Chevans tur att hänga med på resan. Och så blir det nog en start i rallyt som motorklubben anordnar på hemmaplan i augusti.
Mäkta nostalgiska och imponerade lämnar vi Folke och Sven-Olof på gårdsplanen. Och då har vi ändå inte sett bussen från 1950 och brandbilen från 1948 som står inne i ladan för renovering.
THOMAS FRIDÉN

Publicerad i ELA 6 augusti 1999. Texten återgiven med tillstånd av författaren.

Sidan senast ändrad 24 oktober 1999

 

Upp

 

© 1998-2002 Per-Olof Eliasson, poe@poe.se